Verslag Zalmrookactie

Zoals jullie niet zal zijn ontgaan, is er eind 2018 weer een zalmrookactie in gang gezet, met als doel de vereniging financieel te ondersteunen. Onder de bezielende leiding van Mischa Koelewijn die de zaken perfect had geregeld en samen met de energieke hulp van een aantal leden én tevens oud-leden moest er op vrijdag 14 december het recordaantal van 278 zijden worden gerookt. Dat beloofde een mooie uitdaging te worden.

Het roken mocht worden uitgevoerd op het terrein van vishandel M&F van de Groep en de opslag voor het drogen ervan in de visschuur van genoemde vishandel. Anders dan de jaren ervoor hadden de vrijwilligers een frisse, maar droge start. Om 6.00 uur traden de matadoren aan en na wat opstartproblemen gingen om 8.30 uur de eerste zalmen de kast in. Belangrijk was om de gang erin te houden. Helaas moest “meesterroker” Roelof Willemse wegens onvoorziene omstandigheden verstek laten gaan en dachten de heren nog wel een uitdaging te hebben door dat gemis, maar de taak werd perfect overgenomen door oud-lid Wilfred Bos. Dat kwam mooi uit, temeer daar de ervaren roker Jacob Koelewijn ook vroegtijdig verhinderd was.

Met een prachtige, vooral zonovergoten dag als ruggensteun voor de motivatie – voorgaande jaren was het weer niet altijd goed geweest – zat de gang er na wat licht oponthoud goed in. En konden de materialen en gerookte producten aan het einde van de dag worden opgeruimd. De daaropvolgende dag heeft een klein select gezelschap de zalmzijden bij Spakenburg Paling vacuüm verpakt.

Zonder de fantastische medewerking van Spakenburg Paling voor de zalm, verpakkingsmateriaal en gebruik vacumeermachine, het gratis en gastvrij beschikbaar stellen van de rook-locatie door vishandel M&F van de Groep, het gratis gebruik mogen maken van een grote hoeveelheid rookkasten en ook stookhout, had dit resultaat natuurlijk nooit tot stand kunnen komen. Zelfs Bakkerij Ru van Wouter van Geurten deed nog een duit in het zakje door de vrijwilligers te voorzien van warme saucijzenbroodjes en Parijse bollen.

Met een opbrengst van € 1.800,00 is de actie zeer succesvol geweest. Volgend jaar met minimaal hetzelfde enthousiasme ermee aan de gang!

Vrijwlligers bedankt!!!

No Replies to "Verslag Zalmrookactie"